Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за утре за цялата страна. Това става ясно от справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Синоптиците съветват хората да са внимателни, тъй като е възможно дъждът да предизвика локални наводнения. Те обаче ще са малко на брой. Освен това жълтият код предупреждава, че е възможно да се наложи прекъсване на дейности на открито.

Заради намалена видимост и аквапланинг са възможни затруднения при шофиране, предупреждават още синоптиците.

Хората трябва да са изключително внимателни при гръмотевична дейност, особено в планински, горски и открити местности.

В някои части на страната се прогнозират само гръмотевични бури.

От НИМХ предупреждават, че в отделни райони количеството на валежа може да надхвърли 35л/кв.м.

От института уточняват, че поради динамиката на атмосферните процеси, картата с предупреждения за опасни явления ще бъде обновявана съобразно актуалната обстановка.

Синоптиците прогнозират, че са възможни и градушки. Температурите ще се понижат, като максималните ще са между 24 и 29 градуса. В Северозападна България те дори ще са още по-ниски.

Облачно с валежи ще бъде и по Черноморието. Там максималните температури ще са между 24 и 26 градуса. Морската вода ще е с температура 26-28 градуса, а вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Интензивни и значителни по количества валежи се очакват по планините.

Синоптиците прогнозират, че валежите и гръмотевичните бури ще продължат и в петък. Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса.

По-трайни и по-значителни разкъсвания и намаления на облачността се очакват в събота.