С кворум от 121 депутати бе открито днешното пленарно заседание, на което депутатите ще гласуват състава и структурата на правителство, предложени от кандидата за премиер Пламен Орешарски.

ГЕРБ изпълниха обещанието от вчера и не се регистрираха.

Близо 2 минути председателят на парламента изкчакваше регистрацията на депутатите. Дълго време числото на таблото се задържа 118 и в последния момент се събраха необходимите 121 народни представители. Разбивката по групи на таблото показа, че освен 120-те депутати от БСП и ДПС, допълнителният един глас е на депутат от парламентарната група на "Атака".

Новината, че има кворум бе приета с аплаузи в залата.
По непотвърдена първоначално информация, която по-късно самият той потвърди, лично лидерът на националистите е дал най-важният 121-ви глас.

Суматоха пред стаята на ПГ на "Атака"
Още...

По-рано днес настана суматоха пред стаята на парламентарната група на "Атака". Журналисти окупираха пространството пред вратата с надежда да излезе лидерът на националистите Волен Сидеров и да разкрие как ще действа днес в пленарна зала, ще има ли кворум, за да започне днешното заседание, на което трябва да бъде гласуван кабинета „Орешарски".

Според Конституцията, за да се приеме един акт в пленарна зала, трябва да гласуват 50% плюс един от присъстващите. В този случай по време на гласуването на кабинета "Орешарски" днес ще са нужни само 61 гласа, за да получи вот на доверие. Така 120-те гласа на БСП и ДПС ще са достатъчни.

Депутатите от "Атака", макар и да не се регистрираха, останаха в залата.
Веднага след като стана ясно че има кворум, групата на ГЕРБ напусна пленарна зала.

Лидерът Бойко Борисов отказа всякакви коментари, но по-късно обясни, че неговите депутати са напуснали залата, защото са видели ясно новата тройна коалиция. Той обеща неговите народни представители да се върнат в залата по-късно.

Аз дадох гласа за кворума, обяви Сидеров
Още...

"Станаха уникални със своите измишльотини. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира", коментира пред медиите Бойко Борисов.
По думите му, оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров.

"ГЕРБ излезе от залата, за да видят всички гости, посланици и всички зрители и слушатели, че тези три партии БСП, ДПС и Атака са едно и това е правителство на тройната коалиция", коментира пред медиите Бойко Борисов.
Той е уверен, че те с комбинации ще изберат правителство: "Няма как при 121 регистрирани, и със 117 могат да го направят".

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира изказванията на атакистите, че те ще спасят България от турско и герберско робство. По-рано днес във фейсбук профила си Десислав Чуколов от "Атака" бе написал: "Съратници, днес АТАКА ще спаси България от 4-годишно турско робство".

"Не искам да коментирам бръщолевения. Пожелавам успех от тук нататък и не ме занимавайте с тях", отсече Борисов.
След кратката почивка групата на ГЕРБ се върна в пленарна зала.