emaxpress
Министерството на финансите преведе редовната субсидия към БДЖ за месец януари в размер на 13,3 млн. лв., съобщи пресцентърът на ведомството.

В информацията до медиите се уточнява, че превеждането на сумата е по графикa, съобразно с касовите потоци по централния бюджет за месеца.

Припомняме, днес сутринта около 60 служители на БДЖ започнаха протест на Централна гара в Сoфия, заради неизплатени заплати за ноември миналата година. Към 12 часа на обед железничарите се върнаха обратно на работа.

Сумата, която се дължи на работниците, е около 10,5 млн. лв.

Преди да стане известно, че субсидията е преведена, организаторът на протеста - председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев обяви пред медиите, че протестът е спонтанен и е възникнал от работещите на гарата в София, които не са си получили заплатите за ноември.

90-минутни закъснения на влакове от Централна гара
                                    Още...

"Имаше ангажименти, че в началото на месец януари ще бъдат платени. Това беше пуснато в пространството, но в крайна сметка в началото на януари, да се разбира първата седмица след Нова година, но това не се случи и хората излязоха и са напълно прави. Друг е въпросът дали е законно или не", подчерта Бунев.

Изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов, който пристигна при протестиращите, увери, че до утре ще бъде изплатен авансът на работещите в БДЖ. Служителите обаче са категорични, че ако това не се случи, в сряда ще блокират напълно Централна гара.

Припомняме, последното напрежение в сектора беше в средата на октомври, когато работници от гара Разпределителна - Русе заплашиха със стачка заради неизплатени заплати.

В крайна сметка до протест не се стигна, защото възнагражденията бяха изплатени.

През последните месеци служители на БДЖ и НКЖИ заплашиха нееднократно със стачни действия заради неизплатени с месеци заплати.