Поскъпването на тока от 1 юли ще е минимално, като най-вероятно ще бъде с не повече от 5 процента.

Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от Money.bg

Ще се използват всички резерви на енергийните дружества. Има, макар и малка вероятност, да се стигне дори до намаление в цената на тока, допълни Семерджиев.

Макар че намалението на цената на ТЕЦ-а, което регулаторът ще одобри, ще влезе в сила от 1 януари, става дума за вътрешен договор за продажба между централата и НЕК, който сега няма да се отрази.

Регулаторът ще вземе окончателно решение по заявлението на ТЕЦ „Марица изток" 2 на 1 февруари. Очаква се намалението да бъде около 5.07 % на цената на електроенергията на едро, продавана от ТЕЦ „Марица изток"2 на НЕК.

Заради цената за разполагаемост ефектът ще е около 3 % намаление.

„Марица изток" 1 и „Марица изток" 3 не са подали такива заявления за намаляване на цената на електроенергията, но и при тях няма промяна на обстоятелствата. По план „Марица изток" 1 трябва да влезе в експлоатация около 1 юли.

„ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД предлага намаляване на цената за електрическа енергия, като обосновава предложението си с по-добрата ефективност и по-нисък относителен разход на гориво предвид завършилите през 2009 г. рехабилитации и модернизации на блокове от 1 до 4.

ДКЕВР ще направи пореден опит качеството на снабдяване с електроенергията да се обвърже с цените й от 1 юли.

Воля има, но съществуват затруднения с формалното прилагане, призна шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

В момента сме в аналитичен период, електроразпределителните дружества са съгласни, но трябва да има и райониране, защото в различните райони коефициентите са различни. В отдалечените и слабо населени райони, където по-трудно се отстраняват аварии, тези коефициенти имат по-високи стойности.

При промяна на параметрите на тока и нанесени щети вследствие на това всеки потребител има право на компенсация. При продължителни прекъсвания в дадени райони проблемът трябва да се реши с подмяна на съоръжения и инвестиции, каза Семерджиев.

ДКЕВР може да накаже дружеството, ако това не се случи. По тази причина обаче засега няма наказано ЕРП. Семерджиев заяви, че няма компания, която не се грижи за състоянието на мрежата си, особено след като заради жалби регулаторът им е обърнал внимание.

Засега няма окончателни данни за 2009 година за направените инвестиции, но повечето от компаниите са близо до пълно изпълнение.

Проверка на регулатора е установила, че компанията ЧЕЗ, която доставя ток в София и Западна България, е готова да премине към едномесечно отчитане на електромерите от 1 февруари.