Четири малки белоглави лешояда се излюпиха в Източните Родопи, съобщи екипът на българско-холандския проект „Новото тракийско злато" за устойчиво развитие на района.

От там допълниха, че десетки двойки в няколко колонии продължават да мътят. В Източните Родопи са се завърнали и първите двойки египетски лешояди, които вече са започнали да правят гнездата си.

В миналото хиляди белоглави лешояди са обитавали цяла България, но броят им намалява драстично в средата на миналия век след масовите кампании за тровене на вълци. Видът е включен в Червената книга на България със статут застрашен от изчезване, съобщават още от „Новото тракийско злато".

През 80-те години на миналия век двойка лешояди загнездва отново в Източните Родопи. Благодарение на активната работа на природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците днес в Източните Родопи гнездят повече от 40 двойки белоглави лешояди. Колониите им се опазват в няколко защитени територии и зони по поречието на река Арда.

Египетският лешояд е световно застрашен вид. Преди няколко века е гнездил даже по тепетата в град Пловдив. Допреди двадесет години в България е имало около сто двойки египетски лешояди, докато през 2010 година те са само тридесет и три.

Ако намалението на египетския лешояд продължи със същото темпо, до десет години видът ще изчезне от България, предупреждават природозащитниците.

По данни на Българското дружество за защита на птиците през 2010 година в Източните Родопи са гнездили 25 двойки египетски лешояди или 75 процента от цялата им популация в България. Благодарение на редовните подхранвания броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи не намалява през последните пет години.