12 хиляди престъпления повече отчете за последната година МВР в сравнение с предходния едногодишен период.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов представи в НС на кръгла маса отчета на МВР за едногодишното управление. В изслушването на доклада се включиха главният прокурор Борис Велчев, градският прокурор на София Николай Кокинов, депутати и посланици на страните членки на ЕС.

От документа стана ясно, че от 27 юли 2009 до 30 юни 2010 година регистрираните престъпления са 119 297, а разкритите - 56 785. За същия период по време на тройната коалиция регистрираните престъпления от 27 юли 2008 до 30 юни 2009 са 107 546 и са разкрити 65 918.

Сериозни са успехите на МВР по отношение на наркоразпространението, показват данните в отчета на министъра. 201 кг хероин плюс още 238 дози от белия прах са иззети от полицията за една година. 44 кг марихуана, 146 кг амфетамини са конфискувани от спецорганите.

Най-сериозното иззето количество обаче е на канабиса - 8,8, тона суха маса канабис и 875 килограма зелена маса канабис.

Добри са и резултатите на МВР, свързани с контрабандните цигари и алкохол.

От януари 2010 до сега полицаите са конфискували 7,5 милиона броя кутии цигари без бандерол, 1255 пури и 52 кутии пурети и 1,8 тона насипен тютюн.
1 милион броя бутилки алкохол без бандерол са разкрили МВР служителите, както и 53 404 литра наливен алкохол. Министърът подчерта, че всеки производител на алкохол се изкушавал да пласира без бандерол.

Трябва да се спре със спекулацията, че България има най-много полицаи на глава от населението, посочи още Цветан Цветанов.

Той показа справка за броя на служителите на силовото ведомство по време на различните правителства. През май 1996 в МВР са работили 64 568 души, през май 2001 числеността им е била 62 228, май 2005 - 66 237.
След идването на ГЕРБ на власт броят на служителите на МВР започва да намалява. През януари 2010 са работили 61 170 дупи, а към май 2010 - 58 170 човека.

Ще се спре с необоснованите реформи и експерименти върху служителите на МВР, каза министърът, опровергавайки притесненията на полицаите, че и той може да е поредният министър, който ще реформира системата на техен гръб.

100% са усвоените средства по Шенген, похвали се Цветан Цветанов. Когато той поел МВР усвоените средства по Шенген са били едва 21%.

Подмладяване на ръководният състав в МВР, отчете още Цветанов. Сега средната възраст на шефовете на областните дирекции е 46,5 години.

Цветанов обаче не е доволен от голямото ползване на СРС-та. Според него може да се оптимизра работата по използването на СРС-та, вместо за 6-месечен период да се ползват за 30 дни или максимум за 2 месеца. Така с по-кратки срокове ще се облекчи и бюджетът, смята министърът.
Той иска да се заложи повече на оперативната работа при разследванията. Цветан Цветанов подчерта, че едва между 20-30% от използваните СРС-та влизат в съда като доказателство.

Органите, които ползват СРС-та, да си плащат, тази идея лансира от своя страна и главният прокурор Борис Велчев. Прокуратурата поръчва СРС-та, нека бъде сигурна, че може да си го позволи, допълни той. Тогава ще се поръчват СРС-та само, когато няма друг способ за разследване.

Винаги в България можеш да се оправдаеш с всичко, заяви обвинител номер 1, помолен да коментира изказванията на съдии, че куца досъдебната фаза на разследването.

Според него хората, които говорят, че не се събират годни доказателства, не разбират от наказателен процес. Миналата година по 96% от обвинителните актове внесени от прокуратурата има осъдителни присъди, подчерта Борис Велчев.
Все още обаче има какво да се иска по отношение на доказателствата по делата за организираната престъпност.

Нямам тефтерче с удобни съдии и прокурори, заяви вътрешният министър Цветанов в отговор на въпрос на news.bg има ли такъв тефтер, за който спомена Татяна Дончева.
Това са поредните спекулации в тази посока от определени лица, които искат по някакъв начин да бъдат забелязани в обществото, допълни той.

Нали не си представяте, че министърът с някакъв тефтер ще се разхожда и ще показва и ще акцентира работата върху определени хора, които да бъдат манипулирани, заяви още силовият министър.

Нека да погледнем сериозно на тези неща, нека не се поддаваме на подобни спекулации, защото смятам, че това е нездравословно, а и не отговаря на истината, посочи Цветан Цветанов.