Като цяло през март 2010 година в държавната администрация са работили 440 000.
От тях 87 370 са държавните служители в министерства и агенции. 61 170 са служителите в МВР, а в публичният сектор служителите са 291 460.

Тези данни изнесе след правителството заседание финансовият министър Симеон Дянков.

Той е представил днес пред кабинета отчет за административната реформа за първите девет месеца на това правителство.

Анализът на Симеон Дянков се опира на данни за държавната администрация от края на управлението на тройната коалиция, както и наследството, което кабинета Станишев е получил от кабинета Сакскобургготски.

Целта е държавната администрация да е по-стегната и гъвкава, посочи финансовият министър.

Така например числеността на служителите във финансовото ведомство през 2005 г. е 596 души. През юли той е заварил 704 служители. Сега те са 570 души.

Правосъдното ведомство през 2005 г. са работили 277 души, през 2007 тройната коалиция увеличава щатната бройка на 305, а сега там работят 256 души.

Симеон Дянков изтъкна, че не навсякъде ще има редукция. Така например той е предложил с 20 души да се увеличат служителите в Агенцията по одит на европейските средства и с 10 души повече да работят в Агенцията за държавно финансова инспекция.

В БАН работят над 7000 души, това са повече отколкото в НАП, посочи финансовият министър.

Като цяло сега държавната администрация работят с 10.6% по-малко хора в сравнение с юли 2009 година, коментира още финансовият министър.

Редукция има и във военното ведомство. Общо след май месец тази година там ще останат 980 щатни бройки. На първи април 2010 служителите в МО са били 1440.

От юли месец 2009 до сега вътрешният министър не е направил съкращения.
Числеността на МВР в момента е такава каквато той е наследил от своя предшественик Михаил Миков.
Днес Цветан Цветанов днес е изложил своите планове за преструктуриране в ръководеното от него ведомство. С

Симеон Дянков е представил на колегите си и нов модел на заплащане в държавната администрация. Предстои промяна на единния класификатор на длъжностите, който сега е неадекватен , изтъкна още министърът.

Той посочи като пример, че финансов контрольор втори ниво в столична община взема минимална заплата от 363 лева.
В същото време изискванията към кандидатите за тази позиция са магистърска степен и минимум стаж от три години.

Главен администратор в Народно събрание, като например старши счетоводител, взема същата заплата, но изискванията са минимум двугодишен стаж и завършено средно образование.

На Министерския съвет днес Дянков е предложил матрична скала за определяне на работните заплати в държавната администрация. Той предлага да се въведе и „атрактивна добавка". Това означава, че ще се направи анализ на търсенето на определена професия от държавния сектор в частния сектор.

Така или иначе заплатите в държавната сфера няма да са като в частния сектор, каза Симеон Дянков и допълни, че с тази „атрактивна добавка" в известна степен ще се стимулират хората да останат в държавния сектор.

Също така министър обясни, че процентно ще се намали съотношението между основно заплащане и стимули, определящи цялото месечно възнаграждение на държавните служители.

Според Дянков трябва да се достигне ниво от 75% основна заплата и 25% стимули, които ще сформират месечното възнаграждение на държавния служител. Сега съотношение е съвсем различно.
Като пример той посочи, че среден директор в държавната администрация взема основна заплата от 1080 лв. с допълнителното стимулиране месечното му възнаграждение стига до 1940 лв.

Ако Министерски съвет одобри предложение на Симеон Дянков неговите идеи ще влязат в сила от 1 януари 2011 година. Стана ясно още, че на първото си заседание като здравен министър Анна Мария Борисова веднага е излязла с предложения за оптимизация в Здравното ведомство и подчинените му структури.
Тя предложила РИОКОЗ и Регионалния център по здравеопазване да се слеят в една структура.