От утре вече ще работим за себе си, а не за държавата. Т.нар. Ден на свобода от правителството тази година е определена за 2 май.

Образно казано, това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си известен е и като Ден на свобода от правителството.

През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата изземва от гражданите, съвсем не достига, за да бъдат покрити държавните харчове.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2015). Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика обясни, че тази година датата е малко по-късно заради сложната бюджетна 2014-та.

Според обяснението на икономиста, до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Всяка година се натрупват дни, които представляват всъщност дефицитът и не може да има дни за отработване. Според Ганев точно тези дни стоят зад схемата за 16-те милиарда дълг.

Има ли повод да празнуваме?

През последните години българският данъкоплатец няма особени поводи да се наслаждава на деня на свобода от правителството.

През последните 5-6 години, тоест след настъпването на кризата през 2009 г., нито един данък в страната не е бил намален. Напротив, данъчната тежест се увеличава чрез въвеждане на нови данъци (като данък "лихва"), покачване на акцизи и нарастване на осигурителната тежест (чрез по-високи осигурителни прагове).

На фона на тези лоши новини за родния данъкоплатец, държавата натрупа големи дефицити и изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг. Само за тази и предходната година (2014-2015 г.) държавата ще натрупа дефицити за близо 5,5 млрд. лв., което означава 25 дни за отработване.

Представете си една година, в която всеки ден отпуска на гражданите не е почивка, а работа в полза на държавата - това е измерението на дефицита от тази и предходната година.