Две години и половина затвор условно с петгодишен изпитателен срок получи Максим Стависки от Бургаския окръжен съд.

Присъдата бе прочетена точно в 15.30 часа, след като по-рано днес Стависки се призна за виновен по повдигнатите обвинения.

Съдът присъди още Максим да заплати на родителите на загиналия Петър по 90 хиляди лева - общо 180 хиляди.
Отделно Максим трябва да плати всички разходи по делото, които са в размер на 10 хил. лв.

Съдът отхвърли иска на бащата на Мауела Горсова за обезщетение от 2 млн. лв. за причинена тежка телесна повреда.
Той ще получи 80 хил. лв. обезщетение, плюс 3 хил.лв. лични разходи от Максим, както и 800 лв. за разходи по делото.

Красимир Горсов заяви, че ще съди отделно Стависки и ще иска голямо обезщетение - поне колкото определеното на родителите на Петър.

Присъдата ще бъде обжалва от обвинението в 15-дневен срок.

Родителите на Петър и на Мануела не бяха в съда, а само адвокатите.
Защитниците на Максим споделиха, че са удовлетворени от присъдата.

Делото трябваше да започне с изслушване на вещите лица и свидетелите, но те бяха освободени от съдията Пламен Симков, след като Стависки се призна за виновен, което означава съкратена процедура - без слушане на свидетели и експерти.

Държавното обвинение поиска присъда от 2 години и 6 месеца, а адвокатът на Мануела Горсова - 2 години и 11 месеца.

От страна на родителите на загиналото момче Петър Петров са внесени два иска от по 250 000 лева, които са уважени и ще бъдат разгледани.

Искът от 2 млн. лева за обезщетение, внесен от бащата на Мануела Горсова съдът призна за нереално висок и определи, че трябва да бъде коригиран.

Адвокатът на Мануела Горсова, Христо Христов, обвини Стависки по време на речта си, че до този момент не се е разкаял официално и не се обърнал към родителите с молба за прошка.
Единственото според адвоката е изказаното ред медиите съжаление от страна на Максим, че ще изгуби две-три години от кариерата си.
Съдът обаче отхвърли това твърдение, тъй като то няма връзка с делото.

По време на самия процес като допълнителен свидетел бе призован треньорът на Петър Петров Щилян Капранов., който разказа, че Петър е бил изключително дисциплинирано и честно момче и че неговата смърт е огромен удар за семейството му.

Съдът не уважи исканите допълнителни свидетели от страна на защитата на Стависки.
Самите защитници в заключителните си пледоарии призоваха за замяна на наказанието с обществено полезен труд, като се аргументираха, че ефективна присъда не би имала необходимия възпитателен и морален ефект.

Защитниците също призоваха да се намали стойността на исковете, тъй като според българското законодателство те са нереално високи.

В заключителните си думи Максим Стависки се обърна към родителите на жертвите от катастрофата, извини се и им поднесе своите съболезнования.
Маката на загиналия Петър се разплака и припадна.

Още в началото на днешното заседание бащата на пострадалата Мануела, Красимир Горсов, бе определен за неин настойник.

Веднага, след като бе определен за настойник, Красимир Горсов поднови иска си за 2 млн. лева срещу Максим Стависки.

Припомняме, първото заседание по делото срещу Стависки бе отложено, а искът от 2 млн. лева не бе допуснат, тъй като възникна правен прецедент с представителството на Мануела Горсова.

В началото на днешното заседание защитата на световния шампион поиска привличането на нови свидетели, които биха обективизирали процеса.
Адвокатите на Максим поискаха да бъде разпитан и шофьорът на третата кола, което до момента не е направено.

След петминутна пауза, дадена от съда, обаче Максим Стависки се призна за виновен.

Припомняме, на 10 януари беше първото заседание по делото срещу двукратния световен шампион Максим Стависки, обвинен в шофиране след употреба на алкохол с 1, 29 промила и причиняване на катастрофа със смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго.