Египетското Министерство на нефта и природните ресурси прекрати преговорите с Израел за възобновяване на доставките на газ.

Източник от министерството съобщава, цитиран от „Новости", че причината е последните събития по израело-египетската граница, влошили двустранните отношения.

Припомняме, в четвъртък в южната част на Израел терористи извършиха три нападения. Тел Авив обвини египетските власти в слаба охрана на границата с Израел, откъдето атентаторите са успели да проникнат на израелска територия.

В последствие при въздушен обстрел от хеликоптер, който е преследвал заподозрени терористи на Синайския полуостров, загинаха трима египетски граничари.

Военният министър на Израел Ехуд Барак изрази съжалението си за инцидента, като заяви, че е наредил разследване на случилото се.

Израел внася египетски газ от 2005 година по силата на сключен 20-годишен договор с режима на бившия президент Хосни Мубарак, като Египет е източникът на 45 процента от газа, необходим за Израел.

След оставката на Мубарак бяха извършени няколко диверсии срещу газопровода към Израел, след което Египет спря доставките и започнаха преговори за нов договор и нова, по-висока, цена.

Междувременно част от обвиненията, по които започна съдебният процес срещу Мубарак, са именно неизгодните за Египет условия по газовия договор с Израел.

Източникът от Министерството на нефта изтъква в същото време, че преговорите по новия договор са протичали доста успешно през последните месеци.