30 милиона лева раздаде премиерът Бойко Борисов на университети и научни институти за електронно дистанционно обучение под формата на договори и още малко над 14 милиона лева за докторанти и млади учени.

Средствата са от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския социален фонд.

В Роженската обсерватория - или наблюдения, или заплати

Още...

На тържествената церемония, която се състоя в хотел „Шератон", присъстваха социалният министър Тотю Младенов и образователният министър Сергей Игнатов, а основна тема отново станаха магистралите.

Тон даде министър Игнатов, изтъквайки, че благодарение на магистралата Пловдивският Медицински университет е сключил договор с болница в Бургас за обучение на медицински кадри, защото разстоянието се взема бързо.

Борисов отбеляза веднага, че това на млади хора няма нужда да се обяснява и че трябва да се обяснява на тези от 19 век.

Той подчерта, че образованието е приоритетно за правителството. „Повече пари за наука, повече пари за образование, повече пари за учителите. Имаше времена, когато им казваха да разтурят седенките. Хората трябва да си изберат" каза Борисов.

Чутото за договора между медиците от Пловдив и Бургас, по думите на представителя на Медицинския университет Варна, предизвиква ревност.

От Шуменския университет, които получиха 451 хиляди лева изтъкнаха, че за Шумен, който е отдалечен от основни магистрали, това е от съществено значение.

Премиерът Борисов веднага им посочи близките магистрали Шумен-Русе, Шумен-Силистра, Шумен-Белокопитово, а от университета без да скромничат си поискаха магистрала Шумен-София.

Все пак в най-голямата криза сме, отбеляза тактично Борисов.

След като и Института по системно инженерство и роботика на БАН беше зарадван с договор от 290 хиляди лева, директорът му се обърна към премиера с думите: „Доктор Борисов, доктор Борисов, вие днес прокарахте нова магистрала, магистралата на духа".
„Професор Илчев ме задължи преди две седмици - един Лот насам да мине
", скромно отвърна премиерът Борисов.

Директорът на института каза още, че това е политика към съживяване на науката и покани премиера и министрите в института да видят роботи последна генерация с поведение и интелект.

Сред зарадвани с договори за подпомагане на докторанти и млади учени е и Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (НАО) Рожен.
При връчването премиерът им отправи забележка, че всяка година чува, че ще бъде затворен телескопът, а той си работи.

Астрономите не отговориха, но по-късно споделиха с журналисти, че полученият договор е само за подкрепа на младите кадри, но не и за бюджетна издръжка, а на обсерваторията и трябват 200 хиляди лева годишно.

Софийският университет и Техническият университет получиха най-крупните договори по много проекти.

Едно общество се движи напред, когато има обща посока и случаят е добруването на България, подчерта ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев.

След церемонията, той сподели, че полученото финансиране по договорите е дело най-вече на колегите му от университета и че голяма полза е за младите хора, особено за докторантите.

Към четири милиона лева финансиране получи университета с тези проекти, а общо последният месец включените договори са за около 11 милиона лева по проекта в различни направления.