На 1 февруари зам.председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Теодор Дечев внася в деловодството на Министерски съвет писмо до премиера Борисов.

На 2 февруари по надлежния ред той получава и входящ номер на документа - 7640/2.02.2010.

Това се случва 10 дни преди операция „Октопод" и ареста на Алексей Петров, който е Изпълнителен директор на ССИ.

В писмото си до премиера Дечев изразява тревогата на ръководството на съюза, че през последните два месеца „представители на МВР се свързват с отделни граждани и ги напътстват да си „спомнят" факти и обстоятелства, злепоставящи Изпълнителния директор на ССИ Алексей Петров".

Теодор Дечев описва на премиера три случки.

В началото на седмицата (последната от януари) върху един от обвиняемите по делото „Наглите", Даниел Димитров - Данчо Релето, който е задържан под стража, е оказван психически натиск да съобщи неверни доказателства за извършено убийство за Антон Петров-Хамстера и Алексей Петров.

Дни по-рано бившият служител на „Лев корпорация" и дългогодишен участник в работата на ССИ - Любомир Лалев, е извикан от комисар Георги Костов от направление Убийства в МВР и бил поканен да си спомни „нещо лошо" за „Лев Корпорация" и в частност за Антон Петров и Алексей Петров.
Разговорът с Лалев бил приключен, след като служителите на СДВР му заявили, че е „безполезен", след като не е успял да си спомни нищо лошо за споменатите двама.

В третия случай гражданин (чието име Дечев не споменава, но изразява готовност при проявен интерес да спомене) го е посетил и споделил, че няколко пъти е бил викан от служители на съответните водемства и уговарян „да си спомни нещо подходящо" за Алексей Петров.

В писмото си до премиера Теодор Дечев (който даде пространно интервю за news.bg, което предстои да бъде публикувано) констатира, че се създава твърде неблагоприятно впечатление, че определена част от служителите на МВР са използвани не според задълженията им, а за да създават „доказателства" за несъществуващи деяния, което очевидно е насърчавано от високо ниво в МВР.

Налице е, продължава Дечев, риск да се утвърдят порочни и вредни за обществото ни практики да се издирват престъпници по поръчка.

В края на писмото си зам.председателят на ССИ изразява надеждата си премиерът да провери изложените факти и да пресече лошите практики в българските силови ведомства.