Сирийска информационна агенция твърди, че българската гранична полиция малтретира бежанци. Като доказателство е публикуван и видеозапис, на който се вижда как униформени замахват и удрят с палките си легнали на земята имигранти.

Новинарският сайт твърди, че нехуманното отношение към бягащите от войната е дело на българската гранична полиция.

Джипът на полицаите наподобява изключително много машините, с които са оборудвани властите по границата ни. Униформите на граничарите също приличат на нашите, предава БиТиВи. В репортажа на сирийската агенция се разказва за начина, по който се преминава турско-българската граница, като акцент е поставен на любителското видео.

Във Върховния комисариат за бежанците към ООН също са запознати с кадрите от актуалния репортаж. Там осъждат нехуманното отношение към бягащите от войната.

Комисариатът призовава властите да разследват инцидента и ако бъде доказано участие на служител на МВР, да бъде потърсена отговорност.

Близо 3000 са сирийските имигранти, които към момента са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците, като този във Военна рампа. Някои от тях се оплакват, че са малтретирани от българските власти при залавянето им на границата с Турция.

От МВР съобщиха, че са започнали първоначална проверка във връзка с разпространения репортаж. От силовото ведомство уверяват, че се предприемат необходимите действия, за да бъде установена автентичността на видеозаписа. Според вътрешното министерство това би помогнало за изясняването на всички факти и обстоятелства, които са свързани с участие на служителите на реда и действията им.