Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ. Това заяви номинираната за здравен министър Десислава Атанасова на пресконференция в НС, където тя и колегата й Делян Добрев дълго отговаряха на журналистически въпроси.

Изказването й бе посрещнато с бурни аплаузи от депутати от ГЕРБ, дошли да чуят какво ще кажат бъдещите нови министри.

Атанасова посочи, че и премиерът Бойко Борисов гледал на нея като тежката артилерия в партията.

Делян Добрев пък обясни, че снощи е искал да си тръгне с Трайчо Трайков от МИЕТ, защото не знаел какви са мотивите на министър-председателя и мислел, че критиките му засягат и него.
Снощи Добрев разбрал, че името му се обсъжда за наследник на Трайков и бил изненадан от номинацията.

Колежката му Десислава Атанасова била наясно, че може да оглави здравното министерство още преди дни, когато в ГЕРБ се обсъждали имената на Атанасова и Менда Стоянова за поста на Стефан Константинов.

И приемникът на Трайков "разкрачен" за Белене
Още...

Досегашната председателка на здравната комисия не пожела да коментира дейността на своя предшественик и обеща, че няма да гледа в миналото. Първият й приоритет е да подкрепи предложението на опозицията за анкетна комисия за цените на лекарствата.

Здравеопазването е една много тежка сфера, констатира Десислава Атанасова. Години наред много министри са се опитвали да правят най-различни промени, най-различни реформи, в крайна сметка, може би ако излезете навън и зададете въпроса дали някой от гражданите, от пациентите е видял някаква разлика, ще ви отговорят, че не и всеки ден нещата стават все по-зле, посочи тя.

 

Надявам се, че невидимите неща ще се усетят след края на нашия мандат, изтъкна Десислава Атанасова. Тя не се е замисляла колко ще остане на най-проветривия пост в кабинета като четвърти поред здравен министър.

Атанасова каза още, че с финансовия министър Симеон Дянков, в чийто ресор е и здравеопазването се разбира много добре. Много теми сме коментирали, включително и законодателни инициативи, изтъкна тя.

Стана ясно, че тя имала конкретни идеи как да поевтинеят лекарствата. Аз имам конкретни идеи за мерки, за промени в нормативната база, подзаконовата нормативна уредба, обясни Атанасова.

Не са необходими драстични промени в закона за здравното осигуряване и в закона за лекарствените продукти, а по-скоро ще обърна внимание на подзаконовата нормативна база, категорична бе тя.

Припомняме, на последното изслушване на министър Константинов в здравната комисия, чиято шефка бе Атанасова, тя го критикува остро за готвените от него промени, изтъквайки, че те не са необходими.

Атанасова обаче не пожела да се ангажира с колко процента ще поевтинеят лекарствата. Надявам се, че ще се случи в законоустановените срокове, подчерта номинираната за нов здравен министър и подчерта, че се надява в рамките на месец хората да усетят поевтиняването.

Знам какви са приоритетите на правителството и на ПГ на ГЕРБ и мисля, че бих се справила с тази работа, поясни Десислава Атанасова.

Премиерът поискал от нея да има спокойствие в системата, да има доволни пациенти, да има доволни лекари.

Стана ясно още, че шефът на БЛС Цветан Райчинов е поздравил Десислава Атанасова за израстването в кариерата. Тя заяви още, че се надява да получи подкрепата на всички партии в парламента, които я познавали като диалогичен човек и консенсусна личност.

Здравеопазването е надпартийна тема и решенията трябва да се вземат със съгласие, категорична е Атанасова.

Тя също смята да въведе диагностично-свързаните групи, идея лансирана от предшественика й Стефан Константинов. Освен това тя ще обърне сериозно внимание на специализацията на лекарите. Трябва да спрем изтичането на кадри от България, закани се Атанасова.Сред другите й приоритети е и реформата в спешната помощ.