Бившият китайски министър на железницитe Лю Жинжун беше осъден на смърт с двугодишен период на отсрочка за корупция и злоупотреба с власт, предаде агенция Синхуа.

Тази сутрин Втори Пекински Народен Съд издаде и присъда, с която лишава Жинжун от политически права. Основните обвинения срещу бившия министър са взимане на подкупи в размер на 10.53 милиона долара.

Освен това той e помогнал на няколко души да спечелят нечестно проекти и транспортни и логистични договори, както и показал фаворитизъм към отделни хора, които бързо били издигнати на ръководни позиции.

Жинжун обаче е оказал съдействие на разследващите органи, като разкрил и допълнителни измамни схеми, по които работил, за които властите не знаели, което е значително смекчаващо обстоятелство в китайското законодателство.

Въпреки че голяма част от средствата са били възстановени, престъплението злоупотреба с власт е изключително сериозно в Китай и се наказва с най-тежката присъда.

Съдебното дело е започнало на 9 юни тази година и заради сътрудничеството си Жинжун е получил 2-годишна отсрочка от незабавното изпълнение на присъдата, което обикновено се полага в такива случаи, допълни китайската информационна агенция.