Ние никога няма да приемем руската окупация на Крим и извършеното от Русия погазване на украинския суверенитет.

Това обяви президентът на САЩ Барак Обама в дългоочаквана реч пред световни лидери в полската столица Варшава във връзка с падането на комунизма и демократичните промени преди 25 години в централноевропейската държава.

През историята полският народ е изоставян от приятели, когато е имал най-голяма нужда. Дойдох във Варшава - от името на САЩ, от името на НАТО - да потвърдя нашия непоклатим ангажимент към полската сигурност, обяви той.

В „Деня на свободата" на историческия площад до Кралския дворец президентът се закани, че ще използва цялата мощ на американските въоръжени сили, за да защити Полша и другите съюзници в Източна Европа и определи Русия като заплаха за регионалната сигурност и демокрация.

Той отново потвърди ангажимента на САЩ да подкрепи съюзниците в Централна и Източна Европа, допълвайки, че "те нямата да останат сами".

„Нашите свободни нации ще останат обединени, така че нови руски провокации ще означават повече изолация и по-скъпа цена за Русия. Отказваме да позволим тъмните маневри от XX век да определят XXI век", категоричен бе той.

"Ние сме единни, защото вярваме, че хората и народите имат правото да определят собствената си съдба - и това включва хората в Украйна", подчерта Обама.

Оставаме единни, защото знаем, че духът на Варшава и Будапеща, и Прага, и Берлин се простира докъдето и копнежът за свобода, надигащ се в човешките сърца, дали в Минск или Каракас, Дамаск или Пхенян, каза Обама.

Обама и Порошенко обсъдиха план за мир и просперитет в Украйна
Още...

Според държавния глава на САЩ първите полудемократични избори на 4 юни 1989 година в Полша са били „победа на свободата".

Тук бе сътворена история. Помним как „Желязната завеса" падна, вие никога не приехте съдбата си", обърна се той към полския народ.

Победата през 1989 година бе „кулминация след векове на полска борба", смята той.

Тук видяхме силата на свободните пазари и резултатите от тежка реформа. Извисяващите се над този град небостъргачи, високоскоростните магистрали в тази страна, високотехнологичните центрове и стандартът на живот са постижения, за които предишните полски поколения можеха само да мечтаят, подчерта Обама.

Държавният глава на САЩ заяви, че Естония, Латвия, Литва и Румъния също няма да останат сами.

По думите му тези думи са подплатени от непоклатимия ангажимент за подкрепа и защита от алианса и от най-силната армия в историята - тази на САЩ.