„Предайте се гадове. Обкръжените сте от полиция", ехти около сградата на Народното събрание тази сутрин. Няколкостотин души са се разделили на две групи, като едната е пред централния вход на парламента, а другата посреща пристигащите на работа народни представители на задния вход.

„В момента тази сграда представлява един много скъпоструващ затвор за 240 души", говори по мегафон един от протестиращите. На загражденията пред парламента е поставен надпис „Затвор „Народно събрание", със звънец отгоре, а отстрани са описани и разходите за „затвора" - „ Затворници: 240, бюджет на затвора: 53 млн. лв. годишно, разходи за охрана: 500 хил. лв. на ден, заплата на затворник: 6 хил. лв. на месец и резултат от работата: щети за милиарди".

„За да има мир, БСП - в Сибир", скандират още протестиращите, според които няма как парламент, ограден от полиция и заграждения, да свърши някаква работа за държавата.

Движението по бул. „Цар Освободител" бе затворено към 8.30 часа, когато опашките пред масата за безплатно сутрешно кафе вече започнаха да се трупат.

Групата протестиращи на задния вход е доста по-шумна и „приветства" депутатите със сериозни освирквания, като от рано ги призовава с викове „Оставка", настоявайки, че е време „да си ходят".

Голяма вълнение предизвика влизането в сградата на председателя на НС Михаил Миков и особено на зам.-председателя Мая Манолова. Червената депутатка дори спря за кратко пред входа, вероятно двоумейки се дали да дойде при протестиращите, но в крайна сметка влезе в сградата.

Десетина души успяха да прескочат загражденията и веднага бяха задържани от полицията. Съставени са им протоколи и няма да има други санкции, но при второ провинение от същия характер ще трябва да заплатят по 500 лв. глоба.

Оказа се, че групата е съставена от поети и писатели - Иван Димитров, Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Милена Фучеджиева, Стефан Иванов, Васил Георгиев, децата на Едвин Сугарев, Надежда Московска.

Пред журналисти прескочилите загражденията заявиха, че това е форма на граждански протест, до която са решили да прибегнат, тъй като нищо друго не върши работа. Прескачайки, групата е държали плакати с надпис: „Грабвайте телата".

Писателката Милена Фучеджиева, която е една от успелите да прескочат загражденията, обясни, че са последвали призива от стихотворението на Вазов и са „грабнали" собствените си тела, тъй като твърдо настояват всичко да приключи и това правителство да подаде оставка.
Запитани дали смятат да повторят инициативата си, те обясниха, че ще търсят други нестандартни методи за протест.

"Искахме да покажем, че думите вече са изчерпани и не ни остана друго, с което да се борим. Затова и решихме да направим този акт на гражданско неподчинение. Полицаите малко се стреснаха. Наведнъж около 4-5 души прескочихме оградата. Обяснихме им, че няма да ги предизвикваме. И просто искаме оставката на правителството. Охранителите бяха добронамерени, но ни арестуваха и ни съставиха протокол", обясни Фучеджиева.

"В един момент човек вече се чуди как да реагира. Мъчим се мирно да изразяваме недоволството си. И искам всички в Народното събрание да знаят, че ние няма да спрем", закани се писателката.

Вижте до къде стигнах. Вместо да си гледам живота и спокойствието, аз тръгнах да прескачам огради, оплака се тя.

От всичко най-притеснено ми беше дали ще мога да прескоча загражденията. От полицията не се притеснявах. До този момент тя се държи перфектно. Но се мобилизирах и прелетях като Стефка Костадинова над оградата. С това искам да покажа на младите, че ги подкрепям с всичко, което мога, в цялата тази битка, разказа още тя.

Аз 20 години живях в САЩ, прибрах се тук и виждам, че всичко се връща. Трябва целият този циклофреничен кръговрат да се прекрати. Оттук-нататък на всеки, който получи шанс да ни управлява, трябва да му е ясно едно - на всички ни търпението свърши, категорична бе тя.

Милена Фучеджиева си спомня отлично и деня, в който научила за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Точно този акт на правителството и гласуването в Народното събрание на това назначение взриви гражданския мир и от този момент започнаха протестите срещу кабинета "Орешарски".
"Беше на 14 юни, на рождения ми ден. Бях планирала купони, исках да събера приятели. Но щом чух новината, отмених всичко. Реших, че не мога да остана и секунда повече вкъщи и отидох на протеста. Та Делян Пеевски държи всички медии и цялата информация в държавата! Поведението на Волен Сидеров също е абсолютно нетърпимо. Този човек трябва незабавно да изчезне от политическата сцена. Вече е факт, че всички са на улицата. Крайно време е да се приключи с тази симбиоза между престъпния свят и властта!", обясни писателката.

Малко след 10.00 часа, екип на телевизия „Алфа" реши да се разходи свободно из останалите 100-200 души пред парламента, което очаквано доведе до сериозно въодушевление сред протестиращите. Те се надпреварваха едновременно да гонят екипа на телевизията на Волен Сидеров, но и да споделят мнението си пред микрофона им.

През цялото време, екипът бе обграден и освиркван, като се чуваха възгласи „Волен, Волен - гадже на Местан", „Извини се бе" и други обидни квалификации по адрес на лидера на „Атака".
Екипът обаче издържа спокойно на всичко, а самите протестиращи не допуснаха да се стигне до никакви инциденти.

На жълтите павета се появи и трибунка на Фейсбук групата „Политическа промяна Сега", като десетки граждани се изреждаха да споделят своите мнения, чрез предоставения за целта мегафон.
Към 10. 30 часа движението в района беше възстановено.