Недоволни от решението на БДЖ да спре 12 влака през Карлово блокираха за няколко минути жп линията на гарата в града и спряха движението на бързия влак София - Бургас.

Според протестиращите районът на Карлово е един от най-ощетените в страната. Спрени са влакове до София, Златица Сливен и Тулово. Така много селища в общината остават без жп транспорт, очакват се  и съкращения в Локомотивното депо.

Долу ръцете от жп, държавата да погледне към своята собственост и да започне да се грижи за нея. такива са призивите на гражданите и синдикалистите не само в Карлово, но и в Горна Оряховица, Пловдив, Варна и Централна гара в София където също излязоха на протест тази сутрин.

Синдикатът на железничарите не се отказва от протестите, въпреки уверенията от вчера на министъра на транспорта Ивайло Московски, че решението за спиране на пътнически влакове ще бъде преразгледано.

След преговори с финансовото ведомство стана ясно, че железниците ще получат недостигащите им 40 милиона лева. Това ще позволи на 90-те влака, набелязани за спиране от 1 февруари, да продължат да се движат. Все още обаче няма пълна яснота какво ще стане с 38-те линии, спрени на 12 януари.

Междувременно транспортният министър Ивайло Московски се срещна с жителите на Карлово и изслуша техните предложения и искания, свързани с движението на влаковете и развитието на българските железници.
Министърът ги информира, че ще бъдат възстановени за движение 8 влака, които ще спират на тяхната железопътна гара.

Обръщам се и към 32-та служители от Локомотивното депо в Карлово - то няма да бъде закривано и трябва да бъдете спокойни, ще запазите своите работни места, увери транспортният министър.

Председателят на синдикална структура в Горна Оряховица, Дечко Гърков, обясни, цитиран от БНР, че протестите ще продължат до момента, когато не им бъдат дадени документи, с които да се удостоверява решението за субсидията и отказа от спиране на влаковете.

Правителството трябва да излезе с окончателно становище следващата седмица.