38 полицаи и един протестиращ са пострадали при жестоки сблъсъци между полиция и протестиращи в столицата на Македония - Скопие. 30 души са арестувани, обявиха властите, цитирани от „Асошиейтед прес".

Министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска заяви, че шестима от униформените са ранени сериозно и са хоспитализирани. Описвайки сблъсъците като „брутална атака срещу полицията", тя каза, че протестиращите са хвърляли яйца, бутилки и камъни. Използвали са и метални решетки.

По-рано се съобщаваше за най-малко 19 души ранени, включително 15 полицаи и фотограф, след като антиправителствен протест в Скопие, прераснал в насилие, съобщава АФП.

Полицията използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около 1000 души, които се били събрали пред сградата на правителството в Скопие. Това станало след обвинение на опозиционен лидер, че кабинетът на премиера Никола Груевски е покрил убийството на 22-годишен мъж, бит от полицията по време празненствата след изборите през 2011 година.

Скандирайки „Убийци! Убийци" и настоявайки за оставката на правителството, протестиращите хвърляли предмети и чупили прозорците на правителствената сграда. Освен това те блъскали паркираните на близо коли и подпалили няколко контейнера.

15 от ранените са полицаи, заяви пред АФП говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски. Той допълни, че протестиращите замеряли с твърди предмети униформените и затова броят на ранените може да се увеличи.

Политическото напрежение в Македония ескалира от януари насам, когато правителството обвини лидера на основната опозиционна партия Зоран Заев и четирима други в шпионаж и насилие срещу длъжностни лица.

Заев отхвърли обвиненията и вместо това обвини правителството в подслушване на най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Партията на Заев бойкотира парламента почти една година. Опозицията обяви, че планира голям антиправителствен протест в средата на май.