ГДБОП задържаха двама столичани, предполагаеми съучастници за намереното през септември в Плевен взривно устройство.

Припомняме, на 10 септември в Плевен беше открито самоделно взривно устройство. След проведено разследване на 26 септември бяха задържани четирима съпричастни към извършеното престъпление: И.И. на 40 г., криминално проявен за документни престъпления и измама, М.П. на 32 г., криминално проявен за хулиганство и данъчни престъпления, Д.Л. на 35 г. и М.С. на 35 г. - криминално проявен за обсебване и грабеж.

Малко по-късно е установен и поръчителят на деянието - 35-годишният Н.Н. Той е криминално проявен за контрабанда и обсебване. На петимата е наложена постоянна мярка „задържане под стража". Според събраната информация до момента, неизяснени бизнесотношения са в основата на случая.

При последваща акция вчера спецслужителите са задържали още двама от групата - К.Г. на 24 г. и В.Н на 33 г., последният - криминално проявен за притежаване на наркотици. При претърсване от жилищата им са иззети телефонни апарати и СИМ-карти, които са използвани при подготовката за направата на самоделното взривно устройство и в които е била поставяна СИМ-картата, открито в него.

Намерени са още боен пистолет със заличени номера, както и голямо количество марихуана. Предстоят експертизи на оръжието и наркотичното вещество. Двамата са задържани в полицейския арест за 24 часа, предстои удължаване на мярката им за задържане и повдигане на обвинение. Действията по разследването продължават, съобщава МВР.