Американски опити да се убият лидери на талибаните в Афганистан са имали „ограничени резултати". Това е отбелязано в доклад на ЦРУ от 2009 година, който е огласен от "Уикилийкс", съобщават „Франс прес" и ДПА.

Тактиката за целенасочени удари по талибански лидери е била неефактивна и е накарала талибаните да се прегрупират по полезен за тях начин, отбелязват анализатори.

"Уикилийкс" е анализирал ефектите от така наречените „високо оценени цели" (HVT).

Документът е бил създаден няколко месеца преди американския президент Барак Обама да нареди мащабни действия срещу талибаните и „Ал Кайда". След изготвянето на доклада са се увеличили убийствата с американски безпилотни самолети.

Ограниченото влияние на правителството извън Кабул е възпрепятствало интегрирането на усилията за поразяване на HVT", подчертава се в доклада, като се допълва, че някои цели се крият в Пакистан, което още повече усложнява задачите.

Тактиката HVT е била успешна срещу Осама бин Ладен.

Обаче в документа е поместен списък с рискове, свързани с елиминирането на цели, включително „засилване на обществената подкрепа за екстремистите, радикализиране на останалите лидери в групировката и създаване на вакуум, който може да бъде запълнен от по-радикални групировки".

Отбелязва се, че талибаните и „Ал Кайда" доста успешно са заменяли лидерите си, „особено на средно ниво".

Според Бюрото за разследваща журналистика в Пакистан са били извършени 354 безпилотни атаки по лидери на талибаните и „Ал Кайда" от 2009 година. Убити са между 2400 и 3 888 души.

Смята се, че са загинали между 416 и 959 цивилни.

„Уикилийкс" притежава 25 хиляди американски дипломатически документа и 500 хиляди класифицирани военни доклада, отнасящи се до американските войни в Ирак и Афганистан, също така има и от американските дипломатически отношения.