България обяви, че ще внесе 100 млн. евро за проекти, финансирани по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), в основата на Инвестиционния план за Европа в размер на 315 млрд. евро, предложен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вноската ще бъде направена чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.

Юнкер благодари на Бойко на български, че даваме 100 млн. евро за плана му
Още...

България е 8-та държава членка след Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия, която обявява финансово участие още преди ЕФСИ да започне да функционира.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, заяви: "Това решение прави България една от първите страни, които ще се включат в Инвестиционния план за Европа. Очаквам страната ни да постигне значителен мултипликационен ефект от тези 100 милиона евро и чрез участието си в Инвестиционния план да увеличи значително частните инвестиции в нашата икономика, за да постигнем по-високи темпове на растеж, повече и по-добре платени работни места и по-висок стандарт на живот за българите."

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: „Много се радвам, че България обяви участие със 100 милиона евро в Инвестиционния план. По време на посещението ми в София по-рано тази година проведохме ползотворен разговор с премиера Бойко Борисов, по време на който обсъдихме възможните ползи за България от Инвестиционния план, скоро ще станем свидетели и на конкретните резултати от изпълнението му."

На 28 май, само четири месеца и половина след като на 13 януари Комисията прие законодателното предложение, законодателите на ЕС постигнаха политическо споразумение относно регламента за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Държавите членки го подкрепиха единодушно на 10 март, а на 20 април Европейският парламент проведе гласуване на равнище парламента комисия. Финансовите министри приветстваха споразумението за Регламента в рамките на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), проведен на 19 юни, а Европейският парламент го гласува по време на пленарното си заседание на 24 юни, благодарение на което ЕФСИ ще може да започне своята работа до септември, както беше планирано.