Със заповед на областния управител на Хасково утре в 09.00 ч. започва контролирано изпускане на водата от яз. „Елена".

Заповедта е оповестена на събрание на жителите на с.Бисер. Известени са и хората от околните населени места. Призовават се те, както и гражданите, които нямат неотложни задачи в региона да не предприемат движение в района на коритото на река Бисерска.

Пътят с. Иваново - гр.Харманли ще бъде затворен за движение на всички МПС до приключване на операцията, която ще се ръководи от директора на „Язовири и каскади".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Районната прокуратура в Хасково е започнала проверка на арендаторите на язовир „Елена". Сигналът е подаден от областния управител Ирена Узунова, която е настояла за образуването на проверка заради това, че язовирът е бил замрежен, а основният изпускател на водоема - бетониран.

МВР съобщава, че се нормализира обстановката на територията на страната. Няма обилни валежи и не се наблюдава снеготопене. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия.

Остава усложнена обстановката в област Хасково, където продължава действието на въведеното бедствено положение. Със заповед на областния управител срокът на бедственото положение е удължен и след 09.00 ч. на 13 февруари.

Днес представители на РЗИ-Хасково са извършили оглед на част от засегнатите от наводнението в с. Бисер жилищни сгради и прилежащи постройки. В по-голямата си част там не е извършено почистване на помещенията, не са извозени изнесените пред домовете отпадъци.

Подготвено е предписание до кмета на община Харманли за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки, които включват:

- да се извърши почистване и извозване на отпадъците от залетите от наводнението жилищни сгради и прилежащите територии;

- да се извърши крайна дезинфекция след почистването на сградите, битовото обзавеждане и прилежащите територии от лицензирани фирми, както и на септичните ями;

- да се приведат в експлоатация санитарните възли на фургоните, предоставени за обитаване;

- да се извършва периодично почистване и дезинфекция на химическите тоалетни;

- водата да не се използва за питейни нужди, както и за готвене;

- да не се използват местните водоизточници за питейно-битови нужди;

- да се осигури на населението ползването на бутилирана минерална, изворна или трапезна вода.

Регионалната здравна инспекция в Хасково е отправила следните препоръки за работещите и живеещите в района на бедствието:

- да не се консумират хранителни продукти от фризери и хладилници, залети от наводнението;

- да не се консумират консервирани храни от буркани, залети от наводнението;

- да не се консумират храни със съмнителен вид;

- да не се използва водата от водопроводната мрежа за пиене и готвене;

- да не се използва водата от местните кладенци за пиене, готвене и хигиенни нужди;

- съдовете и приборите за хранене да се изваряват минимално 30 минути;

- при възникване на оплаквания от стомашно-чревни разстройства, гадене и повръщане да се търси лекарска помощ;