Масови съкращения на работници и служители предстоят във Варна.

Това съобщи на пресконференция Катя Антонова - главен експерт в Регионалната служба по заетостта, цитирана от Moreto.net.

Тя уточни, че съкращенията ще засегнат работещите в структурите на БТК и БМФ.

Уведомление за освобождаване на 480 служители е подадено от ръководството на БМФ до службата по заетостта на 19 септември.

Припомняме, през август беше съобщено, че до края на годината от параходство Български морски флот ще бъдат съкратени между 400 и 450 души. Параходството беше приватизирано на 14 август.

По думи на Антонова уведомлението се подава в срок от 30 дни преди самите съкращения на персонала, но те до момента все още не са осъществени.

Тя уточни, че се очаква част от освободените служители да се регистрират в Бюрото по труда през ноември, но процесът може да продължи и до януари, тъй като те ще получат от параходството компенсации на стойността на няколко работни заплати.

Антонова допълни, че по-голямата част от трудовите договори са прекратени по желание на работещите и вероятно някои от тях са си осигурили друга работа или в момента си търсят самостоятелно такава и поради това не се предвиждат сериозни отражения върху нивото на безработицата в града.

Тя добави, че в подаденото от БМФ уведомление не се уточнява какви длъжности изпълняват служителите, които ще бъдат освободени, но по всяка вероятност те са ангажирани в административния сектор, а не в плавателния състав на параходството.