Русия изрази възмущението си от „неистовата антируска кампания", която се води от американските медии и политическите анализатори в САЩ, съобщават Ройтерс и руски медии.

Руското външно министерство отбелязва, че „пропагандатори", работещи по заповед на Вашингтон, създават „русофобски пасквили, които внимателно обрисуват образа на Русия като враг, насаждайки омраза към всичко руско сред обикновените хора".

Министерството посочва определени лица, наричайки ги „рицарите на Студената война", като генерал Робърт Скейлс, който през март публично призова за „убиване на руснаци" и бившият командир на НАТО Уесли Кларк, който преди няколко дни във Вашингтон поиска незабавно доставяне на оръжие на Киев заради „руска заплаха".

„Те плюят русофобски пасквили като екип, опитвайки се да изваят Русия като враг, вдъхновявайки съгражданите си да мразят всичко, което е руско", посочва се в руското съобщение.

Министерството подчертава, че Уесли Кларк също подкрепя последователите на Степан Бандера, украински националист по време на Втората световна война.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ А. Блинкън нарича правото да се отстоява да се говори руски език „езиков национализъм на Русия". Това означава, че руснаци и рускоговорящи граждани на други страни, включително в Украйна, са виновни само заради това, че говорят и мислят на руски, допълва Москва.

Американският Конгрес реши да отпусне 10 милиона долара през 2015 година за насърчаване създаването на рускоезични телевизии в Украйна и държави от Източна Европа за борба с „руската пропаганда".