Правозащитници настояха да се разследва днешния инцидент пред джамията "Баня Башъ" в столицата и ако се докаже ключовата роля на "Атака" в него, партията да бъде обявена извън закона.

В отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев от Българския хелзинкски комитет настояват той да упражни своите правомощия и да разпоредите цялостно разследване на инцидента.

Днес пред софийската джамия бяха извършени поредица от тежки престъпления. Инцидентът е тревожна ескалация на ксенофобията и религиозната омраза, подбудена от политически кръгове, за които подобни провокации се превърнаха в професия, се казва в писмото.

В писмото се посочва, че според предварителните данни насочват към ключовата роля на партия "Атака" в този инцидент. Ако разследването докаже такава роля, тогава тази партия следва да бъде обявена извън закона.

Правозащитниците цитират и рамково решение на Съвета на Европа от 2008 г. за борба с формите и проявите на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, които имат задължителен характер за България.