В частта за България от Годишния доклад за състоянието на човешките права през 2010 година, Държавният департамент отчита редица слабости, с които властите все още не са се справили успешно.

Въпреки действащото законодателство, се казва в доклада, на практика нарушенията му в различни области са твърде много.

Става въпрос отново за корупцията във властта, която не получава адекватни присъди, лошите условия в затворите, нарушените права на малцинствата и насилието и трафика на жени и деца.

Постъпили са многобройни сигнали за купуване на гласове на изборите през 2009 година, се казва в доклада.

Допуска се също така цензура и сплашване на журналисти от мощни икономически групировки и политици.

Чрез тези форми на насилие, се правят опити не само за спиране на техни скандални разследвания, но и да бъде изграден положителен образ в печата на тези силни фигури от политиката и подземния свят.

В доклада са описани конкретни примери за насилие и убийства на журналисти ("противоречивият журналист Боби Цанков").

За всички става очевидно, че се спуква поредният балон на ГЕРБ. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев коментира Доклада на Държавния департамент.

Експремиерът припомни, че според Трансперънси интернешънъл нивата на корупция в страната ни се увеличават през последната година и България е паднала на много ниски нива по отношение на  противодействие на корупцията.

Надявам се повече българи да започнат да осъзнават огромното разминаване между приказките на ГЕРБ и това, което правят всъщност", отбеляза още лидерът на БСП пред провеждащия се днес Пленум на социалистите.