Три от четирите обвинения в сексуално посегателство срещу създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж  може никога да не стигнат до съда. Британското издание „Индепендънт" припомня, че по-голямата част от обвиненията срещу Асанж само след седмица ще отпаднат по давност.

Припомняме, че след като проектът Уикилийкс публикува хиляди военни и дипломатически документи на САЩ през 2010 г., създателят му Джулиан Асанж се укри в чужбина. През последните няколко години негово убежище е посолството на Еквадор в Лондон. Асанж е там от 2012 г., след като стана обект на наказателно преследване по няколко обвинения, включително за нападение и сексуално посегателство над две шведки. Още с повдигането на обвиненията Асанж коментира, че никога не е извършвал подобни противозаконни деяния и отдаде искането на  Швеция за екстрадицията му на „лова на вещици", който Щатите провеждат.

Още седем  дни обаче остават от срока, в който шведските власти могат да разпитат Асанж по повдигнатите обвинения според местното законодателство. С това изтича времевият период, в който може да бъдат повдигнати обвинения и да бъде заведено дело при наличие на разследване.

Шведските закони сочат, че човек може да бъде обвинен в престъпление до пет години след датата, на която разследващите органи смятат, че то е извършено. В случая на основателя на Уикилийкс датата е 18 август 2010 г. Четвъртото обвинение обаче е с давност от 10 години.

По-рано тази година, през март, прокурори от Швеция изразиха готовност да разпитат Асанж на територията на британското представителство на  Еквадор. Това обаче така и не се случи поради отказ представители на държавното обвинение да бъдат допуснати на територията на посолството.

Основното опасение на Асанж от евентуална екстрадиция в Швеция е свързано с убеждението му, че от там той ще бъде предаден на американските власти.

Междувременно адвокатът на една от предполагаемите жертви на Асанж е обявил, че клиентката му чувства „липса на справедливост" от факта, че обвиненията така и няма да влязат в съда. По думите на юриста, тя е искала да види основателя на Уикилийкс на подсъдимата скамейка, но сега е минало доста време и тя предпочита да остави тази история зад гърба си.