53-тият анти-Орешарски протест замлъкна. За първи път от 14 юни насам не се чуваха свирки, тъпани и вувузели. Мълчаливо протестиращите почетоха паметта на загиналите миньори в мина "Ораново". Те разпънаха огромен транспарант на металните заграждения пред входа на МС: „И ние носим вина за миньорите. Всеки българин е отговорен за това, което става в държавата. За бъдещето на България – солидарност и контрол”.

Около 100 души по данни на МВР се събраха пред сградите на Министерски съвет, Президентството и бившия партиен дом и мълчаливо продължиха да настояват за оставка на кабинета. Част от протестиращите развяваха високо родния трибагреник на фона на свалените наполовината знамена на институциите.

Междувременно контрапротестът в подкрепа на правителството обяви, че в памет на загиналите миньори днес изцяло отменя събирането си.

Освен откъм хора, тазвечершният протест е рехав и откъм плакати. Все пак се забелязват няколко: „До шефа на НС Миков: ти си гаден демагог - ходи на логопед и психолог” и „живот ли е да го опишеш, разровиш ли го ще мирише и горчи на отрова... живот в България”.

На жълтите павета беше дошъл и 32-годишният Иван Божилов – производител от Сливен. Той търсеше връзка с протестиращите, които се отправиха пешком на Луковмарш към морето. Идеята му е да ги посрещнат край Сливен с домашни краставици, домати, домашно сирене и други „продукти от градината на баба”.

Предприемчивият млад мъж се оплака от новата магистрала „Тракия” и невъзможността производителите да предлагат продукцията си на пътуващите към морето: „Съсипаха ни, чия е тая държава?!”.

Около 20:00 скромният митинг прерасна в шествие и предвождан от тъпан, имитиращ траурен камбанен звън, потегли по обичайния си маршрут към сградата на Народното събрание.