Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Техеран има достатъчно средства, за да устои на ембаргото върху продажбата на ирански петрол в продължение на няколко години.

Западните сили искат да наложат санкции върху нашия петрол и ние трябва да им кажем, че сме спестили толкова, че дори ако не продаваме петрол две или три години страната ще се справя добре", каза Ахмадинеджад по време на визитата си в провинция Ормузган, съобщи иранска медия, цитирана от Хааретс.

Вчера Вашингтон заяви, че времето за ядрените разговори между Запада и Иран не е безкрайно. Великите сили и Иран подновяват разговорите за ядрената програма на Техеран през уикенда.

В неделя шефът на иранската ядрена програма Фереидун Аббаси заяви, че Техеран може да спре производството на 20% обогатен уран, който е нужен за изследователския реактор и да продължи обогатяване на уран с по-ниски стойности за граждански цели.

По думите му това може да се осъществи, след като страната натрупа достатъчно запаси от обогатен уран с 20%.

Миналата седмица „Вашингтон пост" съобщи, че Барак Обама е изпратил съобщение на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, че Вашингтон би се съгласил за една иранска гражданска ядрена програма, ако докажат, че нямат програма за създаване на атомна бомба.