След девет години на бясно разрастване и харчене на пари, системата на американското разузнаване остава скрита от погледа на обществото, като в същото време се е разраснала дотолкова, че вече е трудно да се определи нейната ефективност, отбелязва в. „Вашингтон пост", отбелязвайки резултатите от проучването си „Свръхсекретната Америка".

Ударите от 11 септември 2001 г. доведоха до реформи в разузнаването, но в същото време до неговото бюрократизиране, превръщайки го в толкова голям, толкова тромав и тайнствен механизъм, че никой не знае колко точно пари поглъща, колко хора работят в него, колко програми съществуват или колко агенции вършат една и съща работа.

Разузнавателната агенция на Пентагона е увеличила персонала си от 7500 души през 2002 г. до 16 500 в наши дни. Бюджетът на Агенцията за национална сигурност се удвоил. Трийсет и петте отряда на ФБР за борба с тероризма станаха 106. Този феноменален растеж започна часове след 11 септември 2001 г.

От офиса на директора на националното разузнаване дори не знаят колко доклада се правят на година, още по-малко е известно колко от тях се използват и са полезни. Високопоставени държавни служители твърдят, че проблемът на всички тези доклади е, че те повтарят вече известни факти.

Разследването на "Вашингтон пост" е изградено въз основа на държавни документи и договори, имотния регистър, корпоративни сайтове, социални мрежи и стотици интервюта с представители на разузнаването, военния и корпоративния сектори.