В Тоскана, Италия, на 92-годишна възраст е починал най-възрастният от рода Романови - княз Николай Романович, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на брат му Димитрий Романович.

„Това е огромна загуба за нас", заяви той, отбелязвайки, че още не е решен въпросът за мястото на погребението.

Николай Романович е роден в Антиб на 26 септември 1922 г.  В годините преди Втората световна война семейството му се премества в Рим. През 1942 г. 19-годишният Николай Романов охвърля предложението на фашисткото правителство на Мусолини да стане цар на окупираната Черна гора. От юли 1944 г. работи в организации на съюзниците, занимаващи се военни пропагандистки акции срещу нацистите.

След края на войната семейството се установява в Египет, а след това се връща в Европа. През 1952 г. князът се оженва за италианка, наследница на знатен род. До преместването на семейството в Швейцария той управлява имение в Тоскана. Двамата имат три дъщери и внуци, като едната от внучките е киноактриса.

По решение на роднините си през 1989 г. оглавява обединение на членовете на династията Романови, като той си поставя за цел да бъдат препогребани по всички правила жертвите на „касапницата" в Екатеринбург, когато болшевиките екзекутират последния цар на Русия - Николай II Романов, и цялото негово семейство, включително и свитата му. Царската династия Романови е последната царска династия на Русия.

През юли 1998 г. той участва в погребалната церемония в катедралата Петър и Павел в Екатеринбург, когато са препогребани тленните останки на Николай II и членовете на царското семейство.