Шефът на „Военна полиция" ген. Иван Мечков е с изтекъл срок на Разрешението за работа с класифицирана информация с гриф „строго секретно", което се издава за 3 години.

Това уточниха от пресцентъра на Министерство на отбраната във връзка с изявленията на „Подкрепа". Припомняме, от синдиката твърдят, че той е бил назначен в последния момент и няма достъп до класифицирана информация, въпреки високия пост, който заема.

Преподновяването на разрешението по Закона за защита на класифицираната информация не е от компетенциятана Мечков и не може да му бъде вменявана подобна отговорност или упрек, се казва още в позицията на МО.

Към момента има стартирала процедура за разрешение за работа с класифицирана информация, което разрешение ще бъде издадено до дни, съобщават от военното ведомство.

Уточнява се, че служител на служба „Военна информация" е извършил нарушение, като не е спазил закона, който гласи, че в срок от 3 месеца, преди изтичане на разрешението за работа с класифицирана информация, трябва да започне процедура за неговото преиздаване и да бъдат уведомени писмено лицето и неговият ръководител.