Директорът на музея „Пти Пале" Жил Шазал, който бе на посещение у нас, бе силно впечатлен от археологията под столичната базилика „Св. София".

До месец и половина се очаква археологическото ниво под храма „Св. София" да е достъпно за посетители".

Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов пред директора на френския музей „Пти Пале" и водената от него делегация в базиликата „Св. София".

Тук са намерени и много ценни мозайки, които сега се реставрират, а в бъдеще ще се експонират", разказа министър Рашидов.

Това е първата църква, построена на територията на София, тя датира от втората четвърт на IV век. До месец и половина трябва да завърши архитектурно-строителната работа и експонирането на недвижимите паметници - останки от стари църкви и гробници", посочи и архитект Васил Китов.

Благодарение на стъклени прегради и пасарелки хората ще могат да ги разглеждат и да наблюдават следващите етапи от реставрацията", допълни той. „Освен намерените в гробовете ритуални предмети, които ще се върнат в тях след реставрацията и консервацията, ще има и дискретни музейни кътове, където ще бъдат показани и други находки", допълни архитект Китов.

Това е голям успех за нас - при толкова малък бюджет за култура, виждате, че не спираме да работим", похвали се пред Жил Шазал министър Рашидов.

Жил Шазал посети НИМ, Боянската църква, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националната художествена галерия, както и ателието - колекция на Светлин Русев.

Жил Шазал бе впечатлен и от Княжеския дворец, където след ремонта бе открита изложбата на Владимир Димитров-Майстора. Преди да отпътува от България, Жил Шазал поздрави Вежди Рашидов за амбицията му да покаже таланта на България на най-големите световни сцени и в най-престижните зали зад граница.