МОСВ подготвя закриване на Национален парк „Пирин". За това алармираха на пресконференция от Коалиция „За да остане природа в България".

Според еколозите паркът има особено значение за опазване на биологичното разнообразие, тъй като в него се опазват редица значими за Европа биологични видове.

„Министър Нона Караджова се страхува от екологичните неправителствени организации", изтъкна Тома Белев. Министърът не иска да се консултира с никого, освен със себе си, допълни той.

„Висшият експертен екологичен съвет е с променен правилник и в него влизат представители на МЗХ, ИАГ, МРРБ. Няма експерти еколози. В него няма експерти, има само служители", подчерта Тома Белев и допълни, че в последствие Караджова се е съгласила в съвета да влезе един представител на екологичните организации и така Белев ще присъства на утрешното заседание, когато най-вероятно ще се реши съдбата на „Пирин".

Утре ще се обсъжда и разширяването на ски зоната в Пирин. Не еколозите ще решат съдбата на парка обаче, а служителите на МОСВ, които са мнозинство в съвета, недоволни са еколозите и алармират, че техните предложения няма да се разглеждат.

Законът забранява ново строителство на ски писти, припомни още Тома Белев, който прочете и искането на Община Банско за нови писти, защото настоящите се оказали недостатъчни.

Нарушава се и законът за биологичното разнообразие, каза още Тома Белев. МОСВ още в началото на мандата си е подготвяло закриването на Национален парк „Пирин", притеснени са еколозите.

Александър Дунчев изтъкна, че промяна на режимите за управление на парка без екологично становище е в нарушение на евродирективите. Няма стратегическо планиране, смята той.

МОСВ си вкара автогол, убеден е Дунчев. Ако се приеме разширяване на ски зоната без екологична оценка, според еколозите, ЕК ще ни санкционира.