ГЕРБ може да подкрепят промени в Изборния кодекс, ако се постигне политически консенсус за тях между останалите парламентарно представени партии.

Радан Кънев попари мераците за увеличаване прага на преференциите
Още...

„Ако постигнем политически консенсус и с останали парламентарни групи, вече действително можем да се консолидираме около една-две промени, но да не стигаме до политическото популистко говорене", обясни пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Все пак той се зарече, че от партията на Бойко Борисов няма да бъдат вносители на изменения на изборните правила.

Припомняме, за отваряне на Изборния кодекс се заговори вчера, когато стана ясно, че печатницата на Българската народна банка (БНБ) няма възможност да отпечата необходимия брой бюлетини и изборни книжа за предстоящите местни избори.

Готви се „Костинброд 22", предупреди Манолова
Още...

Тогава социалистката Мая Манолова изрази притеснение, че някой ще намери в решението на този проблем и начин за промяна на други важни текстове в Изборния кодекс, като например прага на преференциите.

Във връзка с това именно Цветанов вчера бе категоричен, че ГЕРБ са против да се правят именно три месеца преди изборите промени в Изборния кодекс.

„Трябва да се анализира предложението на Патриотичния фронт за завишаване на прага на преференциите и ако се постигне политически консенсус от останалите политически парламентарни партии, може това да стане единствената промяна в Изборния кодекс", промени тезата си днес Цветанов.

„Ако влезем в хипотезата на всяка една от парламентарните групи да дава своите предложения, времето няма да стигне да направим промените", все пак предупреди той.

По отношение на искането на ПФ за по-сериозни санкции при купуването на гласове, Цветанов изтъкна, че подобна промяна може да бъде направена и чрез Наказателния кодекс.