Хиляди хора се събират в германската столица Берлин, за да протестират срещу планираното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС, съобщава АП.

Организаторите на демонстрацията обявиха, че очакват 50 хиляди души да се съберат от цялата страната, за да изразят неодобрението си от подготвяното споразумение.

ЕС и САЩ започнаха да преговарят през 2013 година и се очаква през 2016 година да приключат преговорите.

Германското правителство подкрепят сделката, тъй като щяла да засили глобалната икономика.

Протестиращите, организирани от Конфедерацията на германските синдикати, се опасяват, че споразумението може да занижи стандартите за безопасност на храните и да подкопае регулациите като цяло в Европа.

Канцлерът Ангела Меркел обяви, че иска да се постигне политическа работна рамка за така нареченото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) до декември. Но икономическият министър Зигмар Габриел изрази съмненията си по отношение на крайния срок, припомняйки, че през ноември 2016 година има президентски избори в САЩ.

Германското обществено мнение е разделено по въпроса. Проучване на Emnid oт юли показва, че 42% разглеждат сделката между ЕС и САЩ като позитивна, докато 36% са на другата страна.

Подобни протести ще се проведат и в други европейски държави, включително България.