Поне 20 души са загинали при сблъсъци с полицията при безредици в тунизийските градове Тала и Касрин, предаде АФП, позовавайки се на опозицията. Според тунизийските власти, цитирани от Ройтерс, при  сблъсъците в Тала са загинали двама души, а осем са ранени.

Според участващите в безредиците недоволството е насочено към липсата на работни места и инвестиции, но властите твърдят, че бунтовете са дело на малки групи екстремисти, които целят да дестабилизират страната.

Организации за защита на човешките права посочват, че правителството не толерира несъгласието с официалната политика, но властите отричат тези твърдения и заявяват, че следват принципите на демокрацията.

Тунис има една от най-отворените икономики в региона и през последното десетилетие отчита силен икономически растеж, който се забави заради сътресенията в еврозоната - главен икономически партньор на страната, уточнява Ройтерс.

Растежът обаче не бе достатъчен, за да покрие недостига на работни места.

Демонстрациите са рядко явление в Тунис, който е имал само двама президенти след получаването на независимост от Франция през 55 години.