САЩ се присъединиха към Германия в призива за освобождаване на сваления от власт египетски президент Мохамед Морси, съобщи БиБиСи.

Държавният департамент обяви, че властите САЩ са съгласни с германското външно министерство, което призова за "край на всички ограничителни мерки по отношение на Морси", както и че още от самото начало Вашингтон е изразявал тревога от политически мотивираните, произволни арести на членове на организацията "Мюсюлмански братя", от която произлиза той.

Междувременно няколко хиляди египтяни протестираха в Кайро тази нощ с искане сваленият президент Мохамед Морси да бъде възстановен на поста, съобщават агенциите.

Привържениците му се събраха в източната част на столицата, близо до казармите на Президентската гвардия, където се предполага, че се намира той.

В изявление преди дни „Мюсюлманско братство" обяви, че ще продължи мирната си съпротива срещу „кървавия военен удар срещу конституционната легитимност".

Президентът Мохамед Морси беше свален от военните на 3 юли тази година след седмици на протести срещу управлението му.

Междувременно стана ясно, че египетската прокуратура ще разследва твърденията, че отстраненият от власт от армията президент ислямист е избягал от затвора по време на бунта срещу стария режим през 2011 г. с помощта на палестинското ислямистко движение Хамас.