Места за всички първокласници в столицата ще има. Това увери заместник-министърът на образованието в служебния кабинет Мариана Банчева, цитирана от БНР.

Тя посочи, че записването ще продължи и юни месец.

Въпреки успокоението от страна на Банчева, родители сигнализираха, че и тази година срещат сериозни проблеми в записването на децата си в първи клас. Затруднението идва най-вече от факта, че в сочените за хубави учебни заведения местата свършват изключително бързо и родителите са принудени да записват малчуганите в училища, които много често са далеч от дома им.

Заместник-министърът на образованието каза също, че организацията по държавните зрелостни изпити и на изпитите в рамките на националното външно оценяване върви по график.

Става въпрос за изпитите на учениците от четвърти, седми и осми клас - там, където има профилирано изучаване на чужд език. Графиците са готови, работи се за това да бъдат сформирани оценителните комисии. Училищата и регионалните инспекторати работят за това да бъдат определени училищата, залите и квесторите, които ще съблюдават за това да бъде гарантирана спокойна обстановка по време на изпитите, посочи Банчева.