ВМРО официално внесе писмо в деловодството на Президентството с искане за помилване на иконописеца Йордан Опиц.

Припомняме, преди дни ВКС постанови 5 години затвор за Опиц, който през 2007 година простреля смъртоносно Мариан Янчев, обирал заедно със свой приятел художника и негови съседи.

ВМРО се обръща към Росен Плевнелиев, който има правото да помилва Опиц и да попречи на тази несправедливост.
В писмото заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки посочва, че казусът на Опиц е показателен по отношение на проблемите, свързани с тежката битова престъпност у нас и неспособността на сега действащите норми да обезпечат справедливост.

Малко по-рано днес от Дондуков 2 съобщиха, че до момента (това става преди входиране на писмото на ВМРО, б.р.) в Комисията по помилване при Президента не е получавана молба за помилване за Йордан Опиц.

За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост, се казва в уточнението на прессекретариата.
Със своето писмо ВМРО прави именно това.

Администрацията на Президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен.
Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.