По пистолета, с който се е прострелял шефът на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев, няма никакви отпечатъци, няма и мотив за самоубийството.

Въпреки това делото за смъртта му е приключило с мнение за прекратяване поради самоубийство.

Това каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, след като заедно с други депутати от вътрешната парламентарна комисия се запозна с делото.

Той посочи, цитиран от Дарик радио, че и според решаващата послесмъртна психиатрична експертиза мотиви за самоубийство на Дойчев не се открити.
В нея се посочва, че Дойчев не е имал психично разстройство, че той е осъществил т.н. балансово самоубийство в състояние на екзистенциална криза и че причините не са служебни.

Атанас Атанасов, Боян Българинов и Касим Дал, както и председателят на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров бяха допуснати във Военна прокуратура да четат делата за самоубийствата на Божидар Дойчев и Иван Раков от Националната разузнавателна служба.

Делата за двата смъртни случая в Националната разузнавателна служба миналата година - на директора на архива Божидар Дойчев и техника Иван раков са предадени от следствието на военната прокуратура с мнение за  прекратяване, тъй като става въпрос за самоубийства. 

Прокуратурата все още не се е произнесла.

Странен и фрапиращ факт според Атанас Атанасов е липсата на каквито и да било дактилоскопични отпечатъци по пистолета както на Дойчев, така и на собственичката на пистолета.