България ще настоява да се присъедини към Шенген при сегашните условия, а след това е готова да покрива и допълнителни критерии. Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от кореспондента на БНР, при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.

Разширяването на Шенгенското пространство не бе тема на заседанието, но малко преди началото му стана ясно, че Холандия иска да прокара в заключенията текстове, които могат да затруднят нашето присъединяване и да го обвържат с допълнителни критерии.

Според Борисов, ако има допълнителни изисквания по линия на укрепване на шенгенското споразумение, те трябва да са валидни за всички страни и България също ще ги изпълни, но едва след като стане част от него:

Към днешна дата всичко, което имаме като критерии, възложени от Брюксел, 100% са изпълнени и сме твърдо да има дата, едно решение за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. А след това, разбира се, сме готови ако има допълнителни критерии, каквито за всички страни, такива и за нас, да ги изпълняваме, коментира премиерът.

Борисов се разграничи от позициите на някои европейски лидери, че не бива в гръцката икономика да се наливат пари до безкрайност, които могат да помогнат за растежа на други, финансово дисциплинирани държави-членки.

Братският гръцки народ на нас ни е съсед и във всички случаи ние ще бъдем на позиция да се помага максимално на Гърция, за да имаме стабилен съсед, изтъкна той.

Имаме доста нестабилни съседи, до преди 15 години имаше войни на Балканите, изпоклаха се маса народи и затова искаме да има стабилност на Балканите, а това значи просперитет, коментира още той.

Припомняме, по-рано днес премиерът на Чехия Петър Нечас обяви, че страната няма да помогне на Гърция финансово и че това е проблем, който е на страните от еврозоната