Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) ще поддържат мобилни екипи, които ще бъдат определени по видове, местоположение и район на обслужване по начин, гарантиращ своевременен достъп на населението при обичайни обстоятелства. Ще бъде регламентиран и резерв от мобилни екипи, които да бъдат мобилизирани в случай на критични ситуации при бедствия, свързани със заплахи за здравето. Това е заложено в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ, приета от правителството, съобщават от Министерския съвет.

Стратегическата цел, която е формулирана в документа, е насочена към развитие на интегрирана система за спешна медицинска помощ. Тя трябва да осигури равнопоставен достъп на гражданите до спешна медицинска помощ в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност, уточняват от „Дондуков 1".

Шест приоритетни направления са очертани в концепцията: подобряване на структурата и материално-техническа обезпеченост; осигуряване на устойчиво развитие на човешките ресурси; осигуряване на ефективна организация, координация и управление на системата; гарантиране на финансовата устойчивост на системата; осигуряване на готовност на системата за реакция при бедствия и развитие на европейската координация и трансгранично сътрудничество; осигуряване на прозрачност и обществен консенсус, участие на гражданите и медицинските специалисти в процеса на развитие на системата за спешна медицинска помощ.

Със средства по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. ще бъдат направени инвестиции в инфраструктурата на системата за спешна медицинска помощ.

Интегрираният модел включва две основни части - извънболнична и болнична част, свързани с регламентирани организационни връзки и механизми на координация. Всички структури на извънболнична и болнична спешна медицинска помощ ще бъдат определени в Карта на системата за спешна медицинска помощ като елемент на Националната здравна карта.

Извънболничната част включва центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали и мобилни спешни екипи, разположени на определени точки, осигуряващи своевременен достъп на населението в обслужваната територия. Болнична част включва развити структури за спешна медицинска помощ в лечебни заведения за болнична помощ - спешни болнични комплекси (СБК) и спешни болнични центрове (СБЦ), посочват още от правителството.

Лечебните заведения за болнична помощ, които са включени в картата, ще бъдат задължени да поддържат структура и персонал, осигуряващи безотказен прием на пациенти със спешни състояния, по определени специалности и направления, в зависимост от наличния капацитет и ниво на компетентност. В картата ще бъдат определени районите на обслужване на съответните спешни болнични структури по съответните специалности и направления, с цел яснота за мобилните екипи и районните координационни централи на ЦСМП при вземане на решение за транспортиране на болните, чието състояние не може да бъде овладяно от екипите на ЦСМП.

Устойчиво подобряване на националните здравни показатели за смъртност и загуба на работоспособност в резултат на спешни състояния са сред очакваните резултати от реализацията на концепцията. Другите резултати са повишена удовлетвореност на обществото от системата за спешна медицинска помощ и ефективно спрямо разходите предоставяне на спешна помощ, подкрепящо оптимизирането на болничната мрежа и развитие на възможностите за извънболнично лечение.