Американският Държавен секретар Хилари Клинтън призова Китай да помогне за намаляване на напрежението с Иран, Северна Корея и на други горещи точки. Клинтън се опитва да „спаси" преговорите, които влязоха в задънена улица заради китайски дисидент, съобщи Ройтерс.

В началото на двудневната си визата в Китай, където ще се проведе Стратегически и Икономически диалог САЩ-Китай Клинтън притисна Пекин за спазването на човешките права в страна, но избягна да спомене за Чен Гуанчен - сляп активист, който се бори за спазването на човешките права в Китай, търсещ закрила от САЩ.

Чен е напуснал американското посолство в сряда, след като Вашингтон обяви, че е получил уверение от Пекин за неговата безопасност, след като той избяга от 19 месечен домашен арест. Но Чен заяви, че се страхува за своята безопасност и обяви, че иска да отиде в САЩ.

Разбира се като част от нашия диалог САЩ ще повдигнат важния въпрос за спазването на човешките права и основната свобода", подчерта Клинтън.

Въпреки шумотевицата около Чен Клинтън заяви, че САЩ се надяват Китай да помогне за обуздаването на Северна Корея и Иран относно техните ядрени програми, също така да се притисне сирийското правителство да прекрати насилието.

За Иран САЩ и Китай споделят общи цели за предотвратяване на страната да се сдобие с атомно оръжие", каза Клинтън пред китайски и американски официални лица в Пекин.

Много е важно да продължим натиска срещу Иран, за да изпълни международните задължения, да преговаря сериозно и да докаже, че ядрената програма е за мирни цели", изтъкна тя.

Китай е основният купувач на ирански суров петрол и се противопоставя на американските искания за санкции засягащи иранския енергиен сектор.

Пекин също се противопоставя на САЩ и азиатските й партньори за прилагането на натиск срещу Северна Корея.

Американският Държавен секретар подчерта, че Вашингтон и Пекин трябва „да работят съвместно, за да стане ясно за Северна Корея, че силата и сигурността ще дойдат от приоритизирането на нуждите за народа им".