Украинският парламент (Върховната Рада) в свое решение определи Русия като държава агресор. Това стана на извънредно заседание на Върховната Рада. В полза на решението гласуваха 271 украински депутати от 289 присъствали, съобщават украински медии.

Радата също така реши да определи като терористични организации т. нар. Донецка и Луганска народни републики.

Украинският парламент призовава парламентите на чуждестранните държави също да признаят Русия за агресор, а ДНР и ЛНР - за терористични организации.

Решението беше взето в отговор на призивите от страна на международната общност Киев да определи ДНР и ЛНР като терористични, за да могат други държави да сторят същото.

„Върховната Рада признава Руската федерация държава агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допускат безнаказаност на престъпленията срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна", се казва в решението на украинския парламент.

В решението се отбелязва, че украинският парламент признава Русия за държава агресор, която подкрепя тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, което застрашава международния мир и сигурност.

Освен това Върховната Рада иска от международните партньори на Украйна да засилят натиска върху Русия, „в това число чрез въвеждането на нови секторни ограничения, санкции, които ще възпрат руската агресия и руското ръководство да бъде заставено да изпълни в пълен обем всички точки от споразуменията в Минск, да преустанови незаконната окупация на Крим, да освободи всички заложници и незаконно задържани на територията на Руската федерация, включително украинския депутат Надежда Савченко".