Отиде си един от най-големите джентълмени на световния рок.

След мъчителна битка с рака на панкреаса, на 71 години почина Джон Лорд, съосновател и пианист на легендите "Дийп Пърпъл", предадоха световните информационни агенции.

Лорд е издъхнал в лондонска клиника, заобиколен от семейството си.

През далечната 1968 година, заедно с Ричи Блекмор, Лорд създава "Дийп Пърпъл", като едва ли двамата са знаели, че с това започват да пишат големия учебник по рок музика.

Лорд "има пръст", остава душа и сърце във всеки един от десетките грандиозни хита на една от най-великите групи в рок историята.
Не само защото е с няколко години по-възрастен от останалите в групата, но Джон Лорд винаги е внасял баланс в отношения на някои от буйните глави в Пърпъл.

Двамата със своя добър приятел барабаниста Ян Пейс остават неизменна част от групата през всичките години на раздели, смени на музиканти, скандали.

Феновене на тази музика винаги ще запомнят - особено през последните му години в "Дийп Пърпъл" - величествената му осанка, изправена до хамънд органа. Заедно с Блекмор Лорд изсвири едни от най-виртуозните "дуети" китара-орган.

Наред с  дългогодишната си кариера в култовата група Джон Дъглас Лорд е познат и със своята самостоятелна работа и революционния си стил в съчетаването на рок и класическа музика.

Още с първите си стъпки  "Дийп Пърпъл" излизат заедно с Лондонската кралска филхармония в "Концерт за група и орекстър" по музика на Лорд, като с това коренно променят представите за рока и неговото звучене.

Той участва през годините и във формации като Уайтснейк, Пейс, Аштън & Лорд,  Артуудс, Флауър Пот Мен.

След като напуска Дийп Пърпъл той започва да се занимава основно с класическа музика и прави самостоятелни композиции и участия заедно с Лондонската филхармония.

Българските фенове на великата британска група имаха страхотния шанс в два концерта през 1998 година да видят петицата в София.

След това през годините - вече без Лорд, Ян Гилан и компания още няколко пъти демонстрираха у нас класа, душа и сърце.

Лорд пък от своя страна изнесе самостоятелни концерти с оркестър за българската публика.

Музиканти и известни лица от редица сфери отдадоха почит на внезапно починалия Джон Лорд. С тъга те коментираха смъртта на рок величието, съобщава БиБиСи.

Бившият китарист на Guns n' Roses Слаш посочи: „Тъжен ден за rock'n'roll-а. Джон Лорд си отиде. Един от най-големите , най-добрите, най-силните звуци в хеви метъла. Единствен по рода си".

"Почивай в мир Джон Лорд. Фантастичен пианист и композитор. С Kinks той изсвири „You Really Got Me". Легенда, припомниха с прискърбие от бандата.

Дий Снайдер, вокалът на Twisted Sister, коментира: „Невероятен музикант и истински джентълмен. Загубихме велика личност".