„Атака" ще подкрепи подписката на депутата Румен Йончев за иницииране на анкетна комисия, която да разследва застрашава ли националната сигурност на страната президентът Росен Плевнелиев, заради участието си в среща с ръководството на ЕВН. Това обяви на извънредна пресконференция във Велико Търново лидерът на „България без цензура" Николай Бареков няколко часа след като от партията изпратиха писмо до "Атака" с искане за подкрепа за разследване на Плевнелиев, съобщават от партията.

По думите му на тази среща е била застрашена енергийната ни сигурност като елемент от националната сигурност на страната. „В този смисъл държавният глава влиза в противоречие с конституционните права, които има. Аз внесох в Главната прокуратура сигнал за тази среща, за мен Плевнелиев е в ситуация да бъде разследван от държавното обвинение", каза още лидерът на „България без цензура".

Другата цел на анкетната комисия е да събере данни и за начина, по който съдружникът на държавния глава Иво Прокопиев и подопечната му „Булброкърс" станали посредник за продажбата на миноритарния дял на ЕВН по времето на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов на двойно по-ниска цена от пазарна по признанието на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Бареков допълни, че от 2 седмици БСП и ДПС стоят безмълвни и не реагират на неговия апел и писма с искане за разследване на Плевнелиев.