ГЕРБ ще гласува срещу АСТА. Това категорично заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Петър Курумбашев от БСП за търговското споразумение.

Все още не е ясно, по думите на премиера, дали МИЕТ или някой депутат от управляващите ще внесе в парламента ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите, на която депутатите от ГЕРБ ще гласуват „против".

Това ние сме го казали преди един месец, допълни министър-председателят.

За разлика от вас министър Трайков има повече доблест и чест, когато нещо е минало и не сме му обърнали достатъчно внимание да ви каже - да, подписахме го, без да знаем истинските му параметри, обърна се Борисов към БСП.

Той отново ги прикани да си спомнят кога са започнали преговорите и повтори, че това е станало по времето на премиера Станишев. Защо сега искате да се връщаме пак на тази тема, попита Бойко Борисов.

С АСТА ще преживеете същото, както с шистовия газ и ГМО - ще изядете солта, след това боя, на края ще ви се случат и по-хубавите неща, прогнозира Петър Курумбашев, твърдейки, че ГЕРБ е замразил споразумението, едва след като 6 хиляди души са протестирали на улицата.

По данни на червените премиерът е инструктирал евродепутатите на ГЕРБ в ЕП да гласуват срещу АСТА, затова и те искат да знаят дали Борисов ще внесе за ратификация в НС споразумението и ще посъветва депутатите от ГЕРБ да го отхвърлят, с което парламентът да излезе с еднозначна позиция.

От темата за АСТА Бойко Борисов премина към темата за бонусите и хонорара на Ахмед Доган за Цанков камък. Раздразнен от подвиквания от депутатските банки на ДПС, той коментира, че с писмото, което от ДПС му изпратили за бонусите, съпартийците на Доган си вкарали автогол.

Вашият лидер трябва да върне парите сега, настоя той. Как се нарича бонус, хонорар, награда, няма значение - върнете парите, призова Бойко Борисов и го повтори два-три пъти.

Той настоя тройната коалиция да дари върнатите бонуси на пенсионери и болни хора. Милиони, милиони сте взели, върнете парите, върнете парите, това е страшна антикризисна мярка, каза още той.