Сутрешни искри прехвърчаха между БСП и ГЕРБ.

Повод стана предложението в дневния ред на законотворците да влезе преосмислянето на санкциите срещу Русия. Червеният депутат и бивш външен министър Кристиан Вигенин изтъкна, че тези санкции пречат на икономическия обмен, пречат на туризма ни.

Очаквано мнозинството отхвърли идеята на левицата. На трибуната излезе лидерът на столетницата Михаил Миков в опит да вразуми мнозинството. От зала обаче той бе репликиран от гербера Станислав Иванов, което го ядоса.

Г-н Иванов, носи торбите и си трай, скастри го Миков, визирайки онази изборна нощ, в която Иванов бе уловен от фотографи да носи торби с бюлетини в изборна комисия.

И опитът на Миков точката да влезе в дневния ред се провали. На трибуната обаче излезе засегнатия Станислав Иванов, който обясни репликата си от зала към Миков. Той настоя червената партия да изясни позицията си спрямо Русия.

Дали това е съгласувано с президента на ПЕС?, попита герберът. По думите му едно се решавало в Брюксел, а тук червените изразявали коренно противоположни позиции на тези на ЕС.

По-добре е да носиш торби, отколкото да пиеш по кръчмите, върна си го Иванов на Миков, припомняйки кадрите на лидера на червените в кръчма с кръшна танцьорка.

Социалистът Таско Ерменков също взе думата, обяснявайки, че Станислав Иванов не бил обиден от думите на Михаил Миков, а похвален, затова Цецка Цачева не трябвало да му дава думата. Така с кратка словесна схватка депутатите започнаха пленарния си ден.